koppie koppie Eibergen leerbegeleiding  
 

Dominantiematrix

Ieder kind heeft zijn eigen leerstijl. Weet jij hoe jouw kind leert en waarom jouw kind op die manier leert? En hoe kan het dat bij stress het leren niet lukt?

Elk kind heeft een dominante linker hersenhelft of een dominante rechterhersenhelft. Mensen met een dominante linkerhersenhelft werken het liefst van links naar rechts. Dit past het best met hoe wij werken en lezen: van links naar rechts. Mensen met een dominante rechterhersenhelft beginnen juist het liefst aan de rechterkant. Woorden of cijfers worden gespiegeld, klokkijken is een uitdaging, net als het maken van sommen.

Aan de dominante hersenhelft zijn de voorkeuren voor voet, hand, oog en oor te koppelen. Al met al zijn er 16 combinaties mogelijk voor de rechterhersenhelft en 16 voor de linkerhersenhelft. Ieder profiel heeft zijn eigen eigenschappen. Het dominantieprofiel is bepalend voor de leerstijl, maar ook de plaats in de klas, de begeleiding bij uitval en de beste vorm voor leerhulp wordt hiermee verduidelijkt.

Het dominantieprofiel is eenvoudig vast te stellen door een aantal korte testjes. Van de uitslag wordt een verslag gemaakt met handvaten. Deze zijn ook op school goed te gebruiken.

De dominantiematrix is ontwikkeld door Will Missot van www.cnls.nl


Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie_Koppie
Copyright © 2012-2023 koppie koppie Eibergen / Webdesign Peter Janssen