koppie koppie Eibergen leerbegeleiding  
 

Typeles - Gigakids

Het wordt steeds belangrijker om goed overweg te kunnen met de computer. Leerkrachten stellen steeds meer eisen aan verslagen van leerlingen; veelal moeten deze getypt worden. Met tien vingers leren typen houdt jouw kind meer tijd over voor andere dingen. Met een goede toetsenbordvaardigheid worden bovendien getypte teksten beter begrepen.

Koppie Koppie maakt gebruik van het typeprogramma van Gigakids.
Gigakids maakt in de lessen gebruik van verhalen van bekende kinderboekenschrijvers. Ook het spelen van typespelletjes behoren tot het programma van Gigakids.

Voor wie
Deze typecursus is bedoeld voor kinderen van groep 6 tot en met 8. De cursus heeft 13 bijeenkomsten; 12 lessen en de laatste les is het examen. Voor de lessen is een computer met internetaansluiting nodig. Je krijgt van mij een inlogcode waarmee je op de website van Gigakids kan inloggen. Goed leren typen gebeurt door herhaling; ook thuis moet geoefend worden. Een kwartier per dag is voldoende.

Dyslexie en ADHD
Er bestaat een speciaal programma voor kinderen met dyslexie en ADHD: GigaKids Xtra. Voor kinderen met dyslexie is het extra belangrijk om te leren typen. Vaak krijgen ze van de remedial teacher het advies om te gaan typen als hun schrift slecht is. En dan is het natuurlijk beter om goed te kunnen typen. Dat gaat sneller en kost minder energie.

Het Xtra typeprogramma is zeer geschikt voor kinderen met dyslexie:
- We gebruiken zoveel mogelijk echte woorden (dus geen onzinwoorden waar dat kan worden voorkomen).
- De teksten zijn hier korter, omdat de concentratie van kinderen met dyslexie vaak wat minder is.
- De letters zijn groter om de stress nog wat extra te verlichten.
- Het is mogelijk om de letters een kleur geven die bij de vinger past waarmee je hem aan moet slaan.
- Het beeld is rustig zonder te veel afleiding.
- De drempel om naar een volgende oefening te gaan is lager en kan worden aangepast.

Niet iedereen met dyslexie heeft veel moeite met leren typen. Je typt letter voor letter over een tekst heen. Meestal proberen we het eerst in het gewone typeprogramma te typen. Als blijkt dat dat niet lukt, kunnen we naar het Xtra programma overstappen. Je kan toegang krijgen tot allebei de programma’s tegelijk en zo van de één naar de ander switchen.
Met het volgen van het Xtra programma leer je wel met 10 vingers typen, maar je komt niet tot het niveau van een diploma.
Bij het Xtra programma kan je wel examen doen en dan krijg je een prachtig certificaat als je met 10 vingers typt.

Exameneisen
Voor het diploma van GigaKids moet je blind kunnen typen met 10 vingers en minimaal 100 aanslagen per minuut halen en maximaal 2% mag fout zijn. Natuurlijk moeten de letters met de goede vinger getypt worden.

Klik hier voor meer informatie over Gigakids.

Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie-Koppie Koppie_Koppie
Copyright © 2012-2023 koppie koppie Eibergen / Webdesign Peter Janssen